Het bisquit bakken

Nadat de vogel van klei circa 2 weken heeft kunnen drogen is het tijd om deze te gaan bisquit bakken. Dit betekent dat we gedroogde klei gaan omzetten in steengoed. De fase van gedroogde klei is eigenlijk de meest kwetsbare fase van het materiaal. Naast het feit dat het klei nu erg breekbaar is, kunnen er ook problemen ontstaan door het indrogen en krimpen van het materiaal. Wanneer onderdelen niet goed zijn bevestigd of gemaakt dan zal het nu of tijdens het bakken kapot gaan.

 

                     

 

De vogel is in de klei-oven geplaatst en daarna kan het programma worden gestart die het bakproces automatisch uitvoert. Bij de start van het bakproces is de temperatuur 21 graden celsius. Het bakproces is zo afgesteld dat het programma tot 600 graden celsius de temperatuur met 100 graden per uur laat stijgen, dit is om te voorkomen dat er teveel spanning in het materiaal wordt opgebouwd. De eerste 600 graden zijn cruciaal in het bakproces, in deze fase wordt bepaald of het materiaal heel blijft.

 

               

 

Om er voor te zorgen dat het resterende vocht dat zich nog in de klei bevindt kan ontsnappen, worden de luchttoevoer onder in de oven en de luchtafvoer boven in de zijkant van de oven de eerste 4 uren open gelaten. Daardoor kan deze vocht uit de oven. In dit geval hebben we bij 443 graden celsius de toe- en afvoer van de oven afgesloten.

 

 

Na circa 6 uur heeft de oven een temperatuur van 616 graden celsius bereikt. Het bakprogramma schakelt nu over naar de 2e fase van het bakken en dat is zo snel mogelijk de oven verwarmen naar 980 graden celsius. Dit is de eindtemperatuur die nodig is om het klei te laten veranderen in steengoed.

 

 

Aangekomen bij de eindtemperatuur, in dit geval 982 graden celsius, gaat het programma over naar fase 3. In deze fase wordt de oven gedurende 20 minuten op circa 980 graden celsius gehouden. De vogel is nu van steen (keramiek).

Het bakproces is ten einde en het bakprogramma schakelt nu automatisch uit. We laten de vogel vervolgens rustig afkoelen. Na circa 18 uur is de temperatuur dusdanig dat we de oven kunnen openen en het resultaat kunnen bekijken. De vogel is gereed om te worden beschilderd met acrylaatverf.

 

            

Er zijn geen producten in deze categorie.
Sandra Willems © 2012 van Winsen, graphic + web designer Ontwerp en uitvoering door van Winsen graphic + web designer - Powered By OpenCart